547 днів повномасштабної війни в Чернігівській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної громадською організацією «МАРТ» спільно з громадською спілкою «Освітній дім прав людини в Чернігові», у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 547 днів повномасштабної російсько-української війни на території Чернігівської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 3556 епізодів за весь період, та безпосередньо 45 епізодів за серпень 2023 року.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення. 

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

 За досліджуваний період у Чернігівській області нами було зафіксовано загалом 577 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав   Постраждалих
Загибель людини525
Поранення людини531
Порушення прав587
Зникнення людини45
Усього1688

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

 За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Чернігівській області внаслідок ракетних, мінометних та артилерійських  обстрілів, а також на різних вибухових пристроях загинуло щонайменше 525 чоловік та було поранено щонайменше 531 людину.

Увечері 21 серпня 2023 року військові рф з використанням безпілотного літального апарата скинули вибуховий пристрій на село Янжулівка Семенівської ОТГ. Унаслідок  атаки загинув 27-річний місцевий житель. 

19 серпня 2023 року близько 11:30 год. військові формування рф завдали ракетного удару по центру міста Чернігова з комплексу «Іскандер» ракетою 9М727. Внаслідок ракетного удару росіян постраждало 208 осіб, із них семеро загинуло. 

Фото: Чернігівська обласна прокуратура
Фото: Віктор Кошмал

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Чернігівській області за досліджуваний період унаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 4663 об’єкти цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктівКількість
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення220
Будівлі житлово-побутового призначення3272
Будівлі лікувально-оздоровчого закладу38
Об’єкти культурно-розважального закладу17
Будівлі освітньо-виховного закладу102
Будівля державної установи33
Об’єкти транспортної інфраструктури26
Господарчі угіддя, ліси405
Будівлі культового призначення22
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення61
Історичні пам’ятки22
Мости18
Транспортні засоби (автомобіль, судно)426
Гуманітарний конвой1
Загалом об’єктів4663

Ось деякі з цих випадків за останній місяць: 

29 липня 2023 року внаслідок обстрілу зс рф с. Леонівка зафіксовано 4 приходи, ймовірно, НАР із гелікоптера. Внаслідок обстрілу пошкоджена нежитлова будівля.   

Росіяни вчергове вдарили по Сновській громаді. Обстрілом, попередньо, пошкоджено житловий будинок та лінію електропередачі. 

 

Фото: начальник Корюківської РВА Іван Ващенко

29 липня 2023 року внаслідок обстрілів с. Орликівка пошкоджено 6 приватних домогосподарств (житлові та господарські будівлі), в яких виникла пожежа, а також будівлю непрацюючої ЗОШ. 

Протягом 8 серпня 2023 року військові формування рф зі своєї території масовано обстрілювали прикордоння Чернігівської області ракетами з гелікоптерів, зі ствольної артилерії та мінометів. Зафіксовано 40 вибухів. Внаслідок обстрілів села Михальчина Слобода, за словами голови Новгород-Сіверської громади Людмили Ткаченко, зруйновані декілька будинків та господарчих будівель. 

16 серпня 2023 року внаслідок обстрілу (20 приходів, імовірно, міномет 120 мм ) села Миколаївка зруйнований один жилий будинок та пошкоджено чотири.

19 серпня 2023 року об ворог завдав ракетного удару по центру Чернігова:  зазнали пошкоджень 66 будівель у центрі Чернігова (загалом це близько 500 квартир), пошкоджено 64 автомобілі. 19 епізодів створено в базі з адресами пошкоджених будинків. 

Фото: Віктор Кошмал

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Чернігівській області сталися такі події:

ПодіяЕпізодів
Арт. обстріл (бомбардування)2642
Авіаудар254
Ракетний удар46
Касетні засоби ураження 15
Обстріл зі стрілецької зброї105
Ушкодження транспортним засобом26
Вибуховий пристрій83
Катування (тортури), нелюдське поводження54
Незаконне позбавлення волі70
Привласнення майна цивільних осіб102
Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор5
Використання цивільного населення як щита28
Взяття заручників5
Захоплення цивільної будівлі26
Інше24

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що за останній місяць зс рф продовжували активно обстрілювати прикордонні населені пункти Чернігівської області. Ворог веде систематичні щоденні обстріли з артилерії, мінометів, РСЗВ, також зафіксовані ракетні удари – це все неминуче призводить до руйнування цивільної інфраструктури та людських втрат. Активізувалися ворожі ДРГ.

Найболючішого удару Чернігівщина зазнала 19.08.2023 року, тоді загинуло 7 людей і щонайменше 208 – зазнали поранень різного ступеню тяжкості.

Фото: Віктор Кошмал

Загалом за останній місяць від ворожих обстрілів загинуло 8 людей (серед них 1 дитина), 202 особи отримали поранення (з них 15 дітей). У лікувальних закладах міста перебуває 41 людина, п’ять — у тяжкому стані, решта — у стані середньої тяжкості. Всі загиблі є цивільними особами, які не перебували у приміщенні театру та випадково опинилися поруч з об’єктом нападу. Пошкоджено щонайменше 95 будинків житлового-побутового призначення, 4 буд. освітньо-виховних закладів, 3 об’єкти культурно-розважальних закладів, 1 будинок культового призначення (П’ятницька церква), щонайменше 65 транспортних засобів.  Імовірною ціллю обстрілу було приміщення Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка, в якому в цей час проводилася виставка виробників дронів та навчальних шкіл з аеророзвідки у рамках демо-дня «Люті пташки». 

Російське вище політичне та військове командування, віддавши відповідний наказ й організувавши завдання цього ракетного удару саме по цивільному об’єкту та центру густонаселеного міста у час найбільшого скупчення людей (вихідний та святковий день), свідомо порушило закони та звичаї війни.

Основне фото: Віктор Кошмал

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу tribunal_for_putin@helsinki.org.ua.

Аналіз підготував координатор громадської приймальні УГСПЛ в м. Чернігів, що діє на базі ГО «МАРТ» Дмитро Науменко 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.