608 днів повномасштабної війни в Чернігівській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної громадською організацією «МАРТ» спільно з громадською спілкою «Освітній дім прав людини в Чернігові», у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 608 днів повномасштабної російсько-української війни на території Чернігівської області.

Було задокументовано 3742 епізоди за весь період, та безпосередньо 13 епізодів за жовтень 2023 р. Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Чернігівській області нами було зафіксовано загалом 602 епізоди, пов’язані з людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення пра  Постраждалих
Загибель людини533
Поранення людини553
Порушення прав604
Зникнення людини46
Усього1736

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Чернігівській області внаслідок ракетних, мінометних та артилерійських обстрілів, а також на вибухових пристроях різного характеру загинуло щонайменше 533 особи та було поранено щонайменше 553 людини.

30 вересня 2023 року внаслідок обстрілу прикордонної Семенівської громади отримала поранення одна цивільна особа – 16-річний хлопець, а також пошкоджено декілька будинків.

9 жовтня 2023 року на околиці міста Чернігова чоловік підірвався на невідомому вибуховому пристрої. Попередньо відомо, що місцевий мешканець збирав металобрухт на околиці Чернігова, де відбувалися бойові дії. Чоловік наступив на невідомий предмет, який вибухнув. Внаслідок вибуху потерпілий отримав мінно-вибухову травму та був госпіталізований. 

Фото: https://cheline.com.ua/

15 жовтня 2023 року в лісосмузі за с. Киїнка Чернігівського району на невідомому вибуховому пристрої підірвалися двоє цивільних чоловіків. Місцеві мешканці поїхали до лісу по дрова і підірвалися. Внаслідок вибуху загинув чоловік 1965 року народження, інший 1987 року народження — травмований. Потерпілого з діагнозом  «мінно-вибухова травма, множинні осколкові поранення» у важкому стані доправили до Чернігівської міської лікарні №2. 

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Чернігівській області за досліджуваний період внаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 5011 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктівКількість
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення234
Будівлі житлово-побутового призначення3541
Будівлі лікувально-оздоровчого закладу40
Об’єкти культурно-розважального закладу18
Будівлі освітньо-виховного закладу104
Будівля державної установи36
Об’єкти транспортної інфраструктури26
Господарчі угіддя, ліси405
Будівлі культового призначення22
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення64
Історичні пам’ятки23
Мости19
Транспортні засоби (автомобіль, судно)478
Гуманітарний конвой1
Загалом об’єктів5011

Ось деякі з цих випадків за останній місяць:

3 жовтня 2023 року армія РФ обстріляла село Єліне у Сновській громаді на Чернігівщині. Унаслідок обстрілу пошкоджено майно громадян, знищено вогнем один житловий будинок, чотири господарські будівлі, а також пошкоджено одну господарську будівлю та лінію електропостачання.

ФОТО: Корюківська РВА

12 жовтня 2023 року військові формування рф обстріляли прикордоння Семенівської громади. У селі Леонівка внаслідок обстрілу згоріли два будинки, також пошкоджені придомові будівлі. 

19 жовтня 2023 року росіяни обстрілювали село Костобобрів Семенівської громади, де пошкодили господарські будівлі.

Також внаслідок російського обстрілу Семенівської громади на прикордонні Чернігівщини зруйнували оселю та пошкодили автомобіль місцевих жителів.

19 жовтня 2023 року армія РФ обстріляла село Грем’яч на Новгород-Сіверщині у Чернігівській області. Внаслідок обстрілу пошкоджена покрівля в будинку, вибиті вікна в сараї та гаражі.

Фото: поліція Чернігівської області

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Чернігівській області сталися такі події:

ПодіяЕпізодів
Арт. обстріл (бомбардування)2769
Авіаудар282
Ракетний удар50
Касетні засоби ураження15
Обстріл зі стрілецької зброї110
Ушкодження транспортним засобом26
Вибуховий пристрій96
Катування (тортури), нелюдське поводження56
Незаконне позбавлення волі75
Привласнення майна цивільних осіб110
Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор5
Використання цивільного населення як щита28
Взяття заручників5
Захоплення цивільної будівлі27
Інше24

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що за останній місяць зс рф продовжували активно обстрілювати прикордонні населені пункти Чернігівської області. Багато людей вимушено покинули свої помешкання і переселилися у більш віддалені від кордону населені пункти, що дозволило зменшити людські втрати за останні місяці. 

Ворог веде систематичні щоденні обстріли з артилерії, мінометів, РСЗВ, здійснює пуски ракет з гелікоптерів тощо – це все неминуче призводить до руйнування цивільної та критичної інфраструктури життєзабезпечення.

Загалом за останній місяць ворожими обстрілами пошкоджено щонайменше 16 будинків житлово-побутового призначення, 1 об’єкт інфраструктури життєзабезпечення (лінію електропостачання), 1 автомобіль. Троє людей зазнали поранення, одна загинула.

Основне фото: https://cheline.com.ua/

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу tribunal_for_putin@helsinki.org.ua.

Аналіз підготував координатор громадської приймальні УГСПЛ в м. Чернігів, що діє на базі ГО «МАРТ»,  Дмитро Науменко

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.