Знову працює сирена в Чернігові: поради психолога для батьків

14 Червня, 2022 Новини

Люди реагували на повітряні небезпеки, перш за все, через повідомлення Суспільного, мобільного додатку «Тривога». 11 червня в Чернігові відновила роботу система сповіщення.

«Для людей це стало додатковим стресом. Багато з них ніби знову повернулося в 24 лютого. Ці люди відчули жах, відчай, розпач, безвихідь… У дітей починалася істерика, плач. Вони бачили переляканих батьків, які не можу опанувати свої емоції. До мене під час повітряної тривоги багато людей телефонувало й питали «Що відбувається? Куди бігти?». Діти були свідками цього», ‒ розповіла Ірина Лісовецька, психологиня нашого проєкту, методистка Навчально-методичного центру психологічної служби у системі освіти Чернігівської області.

Пропонуємо кілька алгоритмів дій під час повітряної тривоги для батьків від психолога.

Повітряна тривога, коли дитина поряд із батьками

Перш за все, вам варто пам’ятати, що сирени – сигнал про те, що є небезпека.

Варто мати чітку схему того, що ви робите, коли починається повітряна тривога: спускаєтеся в укриття чи переміщаєтеся в більш безпечне місце в вашому домі; яким чином ви це робите, які речі берете з собою.

«Мені дзвонить одна мама й запитує: «Що робити? У нас сирена. Вона не закінчується». І я чую як плаче дитина, бо мама в істериці це говорить. Коли мама буде спокійна й знати як діяти, то й дитині буде морально простіше переносити цю ситуацію. Діти відзеркалюють поведінку батьків», ‒ пояснила пані Лісовецька.

Для дітей важливо, щоб ви супроводжували свої дії словами й пояснювали , що зараз робите й для чого. Наприклад, говорили: «Візьми свою іграшку, давай мені руку й ми зараз підемо в укриття, бо на вулиці оголосили повітряну тривогу». Це допоможе дитині відчувати менше стресу й бути більш спокійною поряд із впевненими в своїх діях батьками.

«Коли дитина спускається в укриття чи переходить в більш безпечне місце в квартирі, вона має бути зайнята там чимось: малювати, гратися, читати чи робити щось інше. Завдання батьків відволікти дитину від зовнішньої ситуації й переключити її увагу на щось інше», ‒ рекомендує Ірина.

Повітряна тривога, коли дитина гуляє на вулиці з друзями

Психологи рекомендують не просто розробити чіткий алгоритм дій, а й зафіксувати його на папері, розмістити десь на видному місці.

Алгоритм дій має бути для кожного члена родини: мами, тата, дитини й інших рідних, що живуть разом.

Дитина повинна розуміти що їй треба робити, якщо оголосили повітряну тривогу, коли вона без рідних гуляє на вулиці. Тому ваше завдання пропрацювати такі ситуації й пояснити своїй доньці чи сину, що варто робити, куди йти, де місце зустрічі з вами.

«Якщо це малі діти, ми не знаємо, як вони можуть зреагувати на критичну ситуацію. Дуже важливо, щоб у такої дитини був при собі крім телефону бейдж де написане її ім’я, контакти батьків та адреса проживання. У випадку, якщо вона через переляк кудись втече чи загубиться, дорослі, що будуть поряд зможуть, зв’язатися із батьками», ‒ зауважила психологиня.

Повітряна тривога, коли дитина втрачає контроль над емоціями

Трапляються ситуації, коли діти дуже сильно реагують на оголошення повітряної тривоги. У них починається істерика, сильний переляк, вони ціпеніють.

У таких випадках дорослий має подбати про емоційний стан дитини. Можна присісти так, щоб ваші очі були на рівні очей дитини. Погладити її, говорячи: «Розумію, що тобі зараз страшно. Я поруч з тобою. Подбаю про тебе. У нас є воїни, які захищають країну. Ми зараз з тобою повинні піти в укриття й трохи там побути».

Трапляється, що дитина починає ховатися під ліжко чи стіл, залазити в шафу. У таких випадках не варто силою витягувати її за руки й переміщувати в укриття. Звичайно, за виключенням ситуацій, коли місто під обстрілом і є пряма загроза життю та здоров’ю.

Із такими дітьми треба говорити й переконувати, що ви поряд і не залишите саму. Можна тримати дитину за руку чи гладити. Як варіант, сісти під столом разом із дитиною, яка сховалася, й спробувати переконати її піти разом із вами в укриття. Чи спочатку за своєю улюбленою іграшкою, а потім разом із нею в укриття.


Ви можете скористатися послугами наших психологів й отримати в них індивідуальні безоплатні консультації щодо ситуацій, які вас турбують. Часто навіть одне спілкування зі спеціалістом допомагає батькам краще зрозуміти, що зараз відбувається з їхньою дитиною та знайти спосіб, щоб покращити емоційний фон в родині.

Записатися на консультацію до наших психологів-спеціалістів можна за номером 063 566 90 74

Бережіть себе та тримайтеся.


Цей матеріал створено ГО «МАРТ» за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.