Аліменти на виховання дитини: можна отримати, якщо шлюб не зареєстрований?

20 Червня, 2022 Новини

Ситуація: Олена разом із Ігорем жили 6 років однією сім’єю без укладання шлюбу. Протягом цього часу у них народилася дитина.

Із початком повномасштабної війни стосунки подружжя стали руйнуватися. У результаті чоловік пішов із родини. За словами Олени, він жодного разу не допоміг їй в питанні утримання спільної дитини. Взагалі перестав брати участь у її вихованні.

Через це жінка була змушена звернутись за допомогою юристів, щоб розв’язувати питання по сплаті аліментів.

Що каже законодавство України щодо таких ситуацій?

  1. Статтею 8 Закону України «Про охорону дитинства» визначено, що кожна дитина має право на рівень життя достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного та соціального розвитку.
  2. Відповідно до ч. 8 ст. 7 СК України регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально важливим урахуванням інтересів дитини, непрацездатних членів сім’ї.
  3. Відповідно до ст. 141 СК України мати, батько мають рівні права та обов’язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Батьки зобов’язані піклуватися про здоров’я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Батьки зобов’язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя. Батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття (до ст. 180 СК України).
  4. Згідно з ч. 2 ст. 182 СК України розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. При визначенні розміру аліментів необхідно врахувати стан здоров`я та матеріальне становище дитини, стан здоров`я та матеріальне становище платника та одержувача аліментів.

Тож, батьки не звільняються від утримання своїх дітей, навіть якщо не перебували офіційно у шлюбі або його розірвали

Також, Постановою Кабінету Міністрів України від 3 травня 2022 року № 531 було запроваджено внесення змін до Порядку призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 лютого 2006 року № 189.

Зміни стосуються оновлення умов призначення тимчасової допомоги, а також уточнення норми щодо перерахунку тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме.

Яке рішення цієї ситуації?

Наші юристи направили позов до суду щодо розв’язання проблеми сплати аліментів батьком дитини.


*Імена осіб в історії змінені.


Діяльність в рамках проєкту здійснюється за фінансової підтримки Європейського Союзу та Фонду домів прав людини (Осло, Норвегія).

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.